‘Begraaf ze levend!’

De situatie voor de Afrikaners verslechtert in rap tempo. Onlangs riep een ANC-parlementslid op tot het levend begraven van blanke boeren. Op 14 maart debatteerde het Zuid-Afrikaanse parlement over het toenemende aantal gewelddadige overvallen op blanke boeren. Dergelijke overvallen hebben dikwijls een dodelijke afloop; bij de zogenoemde Plaasmoorde zijn al duizenden blanke boeren om het leven gekomen. Het debat was een primeur op zich. Sinds het aantreden van het African National Congress (ANC) in 1994 hebben de Plaasmoorde amper aandacht gehad.

Wat bedoeld was als erkenning voor het probleem van de moorden op het hoogste niveau, ontaardde in het tegendeel. Partijen als het ANC en Economic Freedom Fighters (EFF) accepteren de Plaasmoorde niet als schrijnend vraagstuk. Daarnaast werd het debat voortdurend onderbroken door ANC-politici, die weigerden te luisteren naar de deelnemers. ANC-parlementslid Duduzile Promise Manana deed daar nog een schepje bovenop. ‘Begraaf ze levend,’ schreeuwde Manana, hiermee refererend naar blanke boeren.

Het is de vraag wat ernstiger is: het feit dat een parlementslid oproept tot het levend begraven van een minderheid, of dat er nauwelijks verontwaardiging bestaat over de ophitserij van Manana. Het voorval kreeg nauwelijks aandacht in de mainstream media.

Ian Cameron, hoofd van de non-profit organisatie AfriForum, was geschokt door de uitspraak. ‘Als de huidige ontwikkelingen in Zuid-Afrika zich voortzetten, dan zal er een genocide plaatsvinden, ‘ aldus Cameron.

Het verslechterende politieke klimaat leidt tot tal van initiatieven. Front Nasionaal, een rechts-conservatieve partij, streeft naar een onafhankelijke Afrikanerstaat. Onlangs organiseerde de partij een congres waarbij het behoud van de Afrikaneridentiteit, de Plaasmoorde en de verarming van de Afrikanergemeenschap centraal stonden. De Suidlanders, een zogeheten civiele zelfverdedigingsbeweging, bereidt zich voor op het ergste. De groep heeft een evacuatieplan ontwikkeld dat zo’n 800.000 Afrikaners in veiligheid moet brengen wanneer het geweld tegen hen uit de hand loopt.

Veel blanken wachten niet af en besluiten om Zuid-Afrika definitief te verlaten. Alleen al in de periode 2011-2015 emigreerden ruim 100.000 blanken, veelal naar landen van het Britse Gemenebest. Het NCD pleit daarom voor versoepeling van de asielwetten voor Afrikaners in Nederland, zodat deze bevolkingsgroep op een menswaardige manier kan worden opgevangen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*