Minderheid in eigen land

Martin Bosma, prominent PVV-kamerlid, heeft in 2015 een boek uitgebracht over Zuid-Afrika, met als titel Minderheid in eigen land, waarin hij de geschiedenis beschrijft van de antiapartheidsstrijd in de jaren ‘80 en ’90, en het moderne Zuid Afrika na de afschaffing van de apartheid.

Bosma’s boek past in de historisch revisionistische traditie van de geschiedschrijving. Pas nadat het stof van de tijd is neergedwarreld en er meer fysieke en documentaire informatie vrijkomt, ontstaat een helder zicht op het werkelijke verloop van de historische gebeurtenissen. Een nieuw, door feiten onderbouwd verhaal kan diepgaand afwijken van de versie die in de geschiedenisboeken is terecht gekomen. Zo’n verhaal bevat Bosma’s boek. Bosma wil met zijn boek bijdragen aan een bijstelling van de geschiedenis van de antiapartheidsstrijd.

Zijn hoofdstukken laat hij beginnen met ‘Mythe’, gevolgd door een dubbele punt en een vooronderstelling. En er zijn veel van dit soort vooronderstellingen over Zuid-Afrika, die nog steeds gangbaar zijn. Op overtuigende wijze ontzenuwt hij ze een voor een, zoals het idee dat rassenmaatregelen zouden zorgen voor meer gelijkheid in Zuid Afrika. De regstellende aksie (‘positieve discriminatie’ ten gunste van zwarte burgers) heeft niet voor gelijkheid gezorgd, maar voor achterstelling van de blanke Afrikaners. Bosma is overigens geen voorstander van een terugkeer naar het oude regime; hij neemt op krachtige wijze afstand van apartheid. Hij ageert juist tegen het idee van apartheid, hetgeen hij terugziet in het huidige beleid van de Zuid-Afrikaanse regering, en hij apartheid 2.0 noemt.

Toen het boek uitkwam waren de recensies overwegend negatief. Bosma’s kijk op de geschiedenis van Zuid-Afrika botste mogelijk te veel met het gangbare paradigma van goed en slecht, onderdrukking en bevrijding. Weinig media-aandacht ging uit naar de snel verslechterende positie van de Afrikaners. Toch was het lot van de Afrikaners juist het startpunt voor Minderheid in eigen land. Bosma heeft zijn boek dan ook opgedragen aan Willemientje Potgieter, de peuter die op gruwelijke wijze vermoord werd bij een plaasaanval.

Om kennis te maken met de recente geschiedenis van Zuid Afrika en de zorgelijke trends die gaande zijn, is Minderheid in eigen land een goede inleiding. Het boek wordt van harte aanbevolen aan ieder die begaan is met het lot van de Afrikaners.

Minderheid in eigen land – hoe progressieve strijd ontaardt in genocide en ANC-apartheid. Bibliotheca Africana Formicae, 2015. ISBN 9789085912026

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*